Tapahtumat

Sahtiseminaari

Tapahtuma on päättynyt

Seminaarin keskipisteenä ja keskustelun aiheena on itseoikeutetusti sahti, tuo pitopöytien virvoke, jonka historia ulottuu jopa tuhansien vuosien taakse. Sahdin valmistaminen ja nauttiminen on kulttuuriperintöä, joka elää ja muuttuu ajan virrassa. Tule juhlistamaan kanssamme sahdin elävää perinnettä, tapaamaan kollegoita, verkostoitumaan sekä kuulemaan ja kertomaan, miksi sahti on niin tärkeää.

Päivän puheenvuoroissa kuulet muun muassa sahdin historiasta, valmistamisesta ja maistamisesta sekä elävän perinteen tallentamisesta ja välittämisestä eteenpäin. Luvassa on myös sahtimaistiaiset ja sahtikimara eli lyhyitä puheenvuoroja sahtiperinteen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Tilaisuus on suunnattu sahtiseuroille, sahdin valmistajille, museoille, kotiseututoimijoille, kunnille, matkailualan toimijoille, yhdistyksille, sahdin parissa työskenteleville sekä ihan kaikille sahdista ja sahtiperinteen jatkuvuudesta kiinnostuneille.

Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua ruokailuun ravintolassa (omakustanteinen) ja iltatilaisuuteen (omakustanteinen) Hollolan Hirven savusaunalla saunomisen merkeissä. Sauna sijaitsee seminaaripaikan välittömässä läheisyydessä.

Ilmoittaudu mukaan 29.4. mennessä tästä! Seminaariin ja iltatilaisuuteen mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ohjelma:

12.00 Seminaarin avaus

Oluella ystäviä – historiallinen näkökulma kansanomaiseen olutkulttuuriin, Jenni Lares, Tampereen yliopisto

Sahtien maistaminen ja arviointi, sahdin SM-kilpailut, Ilkka Sipilä, Suomen Sahtiseura

14.00–14.30 Sahtimaistiaiset ja iltapäiväkahvi (sahdin tarjoaa Maatilapanimo Hollolan Hirvi ja kahvin Hollolan kunta)

Sahti elävänä perinteenä / elävän perinteen dokumentointi ja tallentaminen museoiden kokoelmiin, Sari Kainulainen, Lahden museot

Sahtikimara – lyhyitä puheenvuoroja sahdista

Sahdintekijöiden uusi sukupolvi, Erno Ruusunen, Hämeenkoski

Sahti museokokoelmissa, Juhani Mattila, Lammin Pellava- ja sahtimuseo

Sahtiperinne Enni Idin taiteilijatalossa, Eeva-Riitta Kusmin

Sahdinvalmistuksen prosessi, Juho Mäkinen, Kuurnia Oy

Sahtia kerrostaloasunnossa, Markku Lahti, LaiskanSahti

Jälkitippu – loppukeskustelu

17.00 Tilaisuus päättyy, mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun (ennakkoilmoittautuminen seminaari-ilmoittautumisen yhteydessä, maksu paikan päällä)

18.00 Iltatapahtuma Hollolan Hirven savusaunalla (maksullinen). Ilmoittautuminen tästä.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Päijät-Hämeen liiton/Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hankkeen ja Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin kanssa.