Seminaarin keskipisteenä ja keskustelun aiheena on itseoikeutetusti sahti, tuo pitopöytien virvoke, jonka historia ulottuu jopa tuhansien vuosien taakse. Sahdin valmistaminen ja nauttiminen on kulttuuriperintöä, joka elää ja muuttuu ajan virrassa. Tule juhlistamaan kanssamme sahdin elävää perinnettä, tapaamaan kollegoita, verkostoitumaan sekä kuulemaan ja kertomaan, miksi sahti on niin tärkeää.
Päivän puheenvuoroissa kuulet muun muassa sahdin historiasta, valmistamisesta ja maistamisesta sekä elävän perinteen tallentamisesta ja välittämisestä eteenpäin. Luvassa on myös sahtimaistiaiset ja sahtikimara eli lyhyitä puheenvuoroja sahtiperinteen nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Tilaisuus on suunnattu sahtiseuroille, sahdin valmistajille, museoille, kotiseututoimijoille, kunnille, matkailualan toimijoille, yhdistyksille, sahdin parissa työskenteleville sekä ihan kaikille sahdista ja sahtiperinteen jatkuvuudesta kiinnostuneille.
Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua ruokailuun ravintolassa (omakustanteinen) ja iltatilaisuuteen (omakustanteinen) Hollolan Hirven savusaunalla saunomisen merkeissä. Sauna sijaitsee seminaaripaikan välittömässä läheisyydessä.
Ilmoittaudu mukaan 29.4. mennessä tästä! Seminaariin ja iltatilaisuuteen mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ohjelma:
12.00 Seminaarin avaus
Oluella ystäviä – historiallinen näkökulma kansanomaiseen olutkulttuuriin, Jenni Lares, Tampereen yliopisto
Sahtien maistaminen ja arviointi, sahdin SM-kilpailut, Ilkka Sipilä, Suomen Sahtiseura
14.00–14.30 Sahtimaistiaiset ja iltapäiväkahvi (sahdin tarjoaa Maatilapanimo Hollolan Hirvi ja kahvin Hollolan kunta)
Sahti elävänä perinteenä / elävän perinteen dokumentointi ja tallentaminen museoiden kokoelmiin, Sari Kainulainen, Lahden museot
Sahtikimara – lyhyitä puheenvuoroja sahdista
Sahdintekijöiden uusi sukupolvi, Erno Ruusunen, Hämeenkoski
Sahti museokokoelmissa, Juhani Mattila, Lammin Pellava- ja sahtimuseo
Sahtiperinne Enni Idin taiteilijatalossa, Eeva-Riitta Kusmin
Sahdinvalmistuksen prosessi, Juho Mäkinen, Kuurnia Oy
Sahtia kerrostaloasunnossa, Markku Lahti, LaiskanSahti
Jälkitippu – loppukeskustelu
17.00 Tilaisuus päättyy, mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun (ennakkoilmoittautuminen seminaari-ilmoittautumisen yhteydessä, maksu paikan päällä)
18.00 Iltatapahtuma Hollolan Hirven savusaunalla (maksullinen). Ilmoittautuminen tästä.
Seminaari järjestetään yhteistyössä Päijät-Hämeen liiton/Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hankkeen ja Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin kanssa.