Rakennettu ympäristö
Rakennettu kulttuuriympäristö muodostuu rakennuksista, pihapiireistä, kortteleista, kaupunki- ja kyläkuvasta. Päijät-Hämeessä on monenlaisia kulttuuriympäristöjä: modernista kaupunkirakenteesta ja jälleenrakennuskauden alueista maaseudun kartanoihin ja kyliin sekä rakennettuihin vesiväyliin.
Rakennustutkimuksen työnkuvaan kuuluu maakunnan rakennetun kulttuuriympäristön ja maiseman arvojen vaaliminen ja suojelukysymykset etenkin maankäytön ja rakentamisen prosesseissa. Rakennustutkijat antavat neuvontaa ja viranomaislausuntoja sekä osallistuvat viranomaisneuvotteluihin kaavoitus- ja lupa-asioissa. Tärkeitä alueellisia yhteistyökumppaneita ovat kunnat, Hämeen ELY-keskus ja Päijät-Hämeen Liitto.
Neuvonta ja sidosryhmäyhteistyö
Tarvitsetko lisätietoja omistamasi rakennuksen tai alueen arvoista? Museon rakennustutkijoilta saat tietoja maakunnan rakennetun kulttuuriympäristön inventointi- ja suojeluasioista.
Ota yhteyttä museon asiantuntijoihin kun tarvitset yhteistyökumppania: asiantuntemus rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvissä hankkeissa, tutkimushankkeissa, julkaisuissa yms.
Rakennetun ympäristön selvitykset
-
Inventoinnit ja kulttuuriympäristöselvitykset muodostavat tietoperustan, jonka pohjalta voidaan tehdä arviointia ympäristön säilytettävistä ja vaalimisen arvoisista ominaispiirteistä. Inventointi laaditaan tyypillisesti kaavoituksen yhteydessä- maakuntakaavaa, osayleiskaavaa tai asemakaavaa varten. Museo toimii ohjaajana kaavoituksen yhteydessä laadittavissa inventoinneissa.
Esimerkkejä inventoinneista ja kultturiympäristöselvityksistä:
Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista
Selvitys Lahden sodanjälkeisestä rakennusperinnöstä
Nastolan kulttuuriympäristöselvitys
Hollolan Kalliola-Paimelan osayleiskaavan rakennusinventointi
-
Rakennushistoriaselvitysten (RHS) laatiminen on yleistynyt viime vuosina. RHS kohdistuu yksittäiseen rakennukseen tai rakennuskokonaisuuteen ja sen laajuus voi vaihdella.
Ohjeita RHS:n laatimiseen:
Talon tarinat – Rakennushistorian selvitysopas
Esimerkkejä rakennushistoriaselvityksistä:
-
Kulttuuriympäristöohjelma vie selvityksen askelta pidemmälle, sillä siinä myös linjataan, millä tavalla jonkin alueen kulttuuriympäristöä hoidetaan ja käytetään. Ohjelma voi kohdistua kylään, taajamaan, koko kunnan tai useamman alueelle. Kulttuuriympäristöohjelmassa asiantuntijatieto yhdistyy alueen käyttäjien näkökulmaan, se on viranomaisten sekä paikallisyhteisöjen yhdessä suunnittelema työkalu ympäristön kehittämiseen.
Ohjeita kulttuuriympäristöohjelman laatimiseen:
Kulttuuriympäristöohjelma – miksi ja miten
Esimerkkejä kulttuuriympäristöohjelmista:
Rakennustutkimus ja suojeluasiat: Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä
Rakennustutkimus ja suojeluasiat: Lahti, Heinola ja Hartola
Puhelinaika tiistaisin ja torstaisin klo 9:30-10:30